Пошук

До відома аграріїв Верхньорогачицької громади!

Дата: 16.02.2022 11:25
Кількість переглядів: 107

До відома аграріїв Верхньорогачицької громади!Фото без опису

На виконання розпорядження голови Херсонської обласної державної адміністрації від 17.03.2021 року №178 «Про заходи щодо забезпечення охорони лісів та інших природних комплексів Херсонської області від пожеж», з метою запобігання ймовірності виникнення пожеж та посилення охорони лісів від пожеж, поліпшення організації боротьби з лісовими пожежами, доводимо до відома землевласників та землекористувачів, землі яких межують з насадженнями державного лісового фонду, про необхідність влаштування мінералізованих смуг шириною не менше 6 метрів.

Надалі своєчасно проводити поновлення мінералізованих смуг та очищення їх від наземних горючих матеріалів.

ПАМ’ЯТКА 

щодо недопущення пожеж в агропромисловому комплексі

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ !!!

Випалювання стерні, сухої рослинності та її залишків на полях, уздовж доріг, лісосмуг, що забруднює повітря на величезних просторах, а також може призвести до пожеж у лісах та на присадибних ділянках. При цьому виникає загроза перекидання вогню на житлові будинки, значного задимлення автошляхів, що завдає великої шкоди природному середовищу та життю і здоров’ю людини.

Альтернативою бездумному спалюванню соломи та післяжнивних решток може стати застосування їх в якості органічних добрив або виробництво солом’яних пелет і спалювання їх для одержання теплової енергії, що може бути використана для потреб господарства (як це роблять у розвинених країнах Європи), а також використання біодеструкторів стерні, які прискорюють утворення гумусу та покращують якість ґрунтів.

Статтею 56 Закону України "Про охорону земель" передбачено, що юридичні та фізичні особи, винні в порушенні законодавства України про охорону земель, несуть відповідальність згідно із Законом. Застосування заходів дисциплінарної, цивільноправової, адміністративної  або кримінальної відповідальності не звільняє винних від відшкодування шкоди, заподіяної земельним ресурсам. Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства України про охорону земель, підлягає відшкодуванню в повному обсязі.

Відповідно до Закону України від 19 лютого 2021 року №1259-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій» (далі - Закон України №1259-IX),  забезпечення пожежної безпеки покладається на:

- власника земельної ділянки та іншого об’єкта нерухомого майна;

- наймачів (орендарів) земельної ділянки та іншого об’єкта нерухомого майна, якщо це обумовлено договором оренди;

- керівника (керівників) суб’єкта господарювання.

Законом України №1259-IX передбачено зміни щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій, встановлено обов’язок землекористувачів:

- не допускати випалювання сухої рослинності або її залишків із порушенням порядку, встановленого Мінприроди;

- обкошувати (з прибиранням скошеного) та оборювати земельні ділянки, прилеглі до торфовищ, полезахисних лісових смуг, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, у смугах відведення автомобільних доріг і залізниць.

Особи, винні у випалюванні сухої рослинності або її залишків із порушенням порядку, встановленого Мінприроди,  в прибережних захисних смугах, несуть відповідальність за порушення водного законодавства.

Верхньорогачицька селищна рада звертається до всіх відповідальних осіб вжити організаційних заходів щодо недопущення спалювання стерні, пожнивних решток та сухої рослинності.

Пам’ятаймо, що попередити пожежі значно легше, ніж їх загасити!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь