Пошук

ПУБЛІЧНИЙ ЗВІТ ВЕРХНЬОРОГАЧИЦЬКОГО СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ ПРО РОБОТУ РАДИ ЗА 2021 РІК

Дата: 31.01.2022 12:49
Кількість переглядів: 70

Фото без опису

Шановні жителі Верхньорогачицької громади, депутати всіх рівнів, присутні!

 

З метою інформування мешканців Верхньорогачицької селищної ради та забезпечення рівня прозорості та відкритості діяльності виконавчих органів селищної ради, відповідно до п.7 статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», дозвольте представити вам на розгляд та затвердження Публічний звіт Верхньорогачицького селищного голови про роботу ради за 2021 рік

Позаду ще один рік нашої з вами спільної роботи в умовах реформи місцевого самоврядування та впровадження принципів децентралізації.

Минув рік, як Верхньорогачицька об’єднана територіальна громада, утворена за принципом «Один район – одна громада», продовжує своє успішне функціонування.

Роботу громади можна відзначити як конструктивну й послідовну, оскільки всупереч непростій соціально-економічній ситуації, викликаній фінансово-економічними змінами й рядом реформ, ми намагаємося зберігати стабільність та приймати виважені рішення.

Спільними зусиллями вдалося реалізувати чимало із поставлених завдань і досягнути позитивних результатів саме завдяки конструктивній роботі керівництва громади, депутатського корпусу, керівників установ, підприємств та організацій, підприємців, а також активних мешканців громади.

 

ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ ПРО ГРОМАДУ

 

Верхньорогачицька селищна рада Каховського району Херсонської області – громада, яка утворилася відповідно до розпорядження КМУ від 12 червня 2020 року №726-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Херсонської області».

Адміністративно-територіальний устрій: 6 старостинських округів, 21 населений пункт, із яких 20 сіл та 1 – селище міського типу.

До 30 км зони спостереження входять 2 населених пункти Бережанського старостинського округу Верхньорогачицької селищної ради Каховського району Херсонської області – с. Михайлівка (300 жителів) та с.Бережанка (400 жителів). У квітні 2021 року громада війшла до складу Асоціації громад зон спостереження АЕС.

Загальна площа Верхньорогачицької селищної ради становить 91537 га. 70794,7 га сільськогосподарських угідь з них 65109,9 га ріллі. Протяжність шляхів з твердим покриттям складає 380 км.

Мінімальна відстань населених пунктів до адміністративного центру громади складає 12 км, максимальна – 70 км.

Загальна кількість мешканців громади складає 10221 осіб, у тому числі дітей: дошкільного віку – 385, шкільного віку – 1080.

Основними тенденціями демографічного розвитку територіальної громади є зменшення чисельності населення і його природного приросту, а також старіння населення.

 

СТРУКТУРА СЕЛИЩНОЇ РАДИ ТА ПРІОРІТЕТИ РОБОТИ

 

Вся діяльність Верхньорогачицької ОТГ будувалась та будується планово.

Внаслідок об’єднання утворено 6 старостинських округів: Самійлівський, Зеленівський, Чистопільський, Первомаївський, Бережанський та Ушкальський. Представництво інтересів яких здійснюють старости.

Діяльність працівників селищної ради і депутатів є відкритою та прозорою. Селищна рада працює у складі 22 депутатів, що в повній мірі забезпечує ефективну роботу представницького органу, зі складу яких створено чотири постійних комісії:

- комісія селищної ради з питань соціально економічного розвитку, планування бюджету і фінансів;

- комісія з питань місцевого самоврядування, охорони прав людини, законності, депутатської діяльності та етики;

- комісія з питань соціального захисту населення, освіти, охорони здоров’я;

- комісія з питань земельних відносин та екології, комунальної власності, житлово-комунального господарства.

Для реалізації нових повноважень та завдань впродовж звітного періоду створювалися нові відділи виконавчого комітету та вносилися зміни до штатної чисельності.

З метою забезпечення виконання повноважень селищної ради утворено такі відділи, служби та сектори:

- відділ бухгалтерського обліку та звітності;

- відділ земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища;

- відділ юридичного, кадрового забезпечення та інформаційно-організаційної роботи;

- відділ містобудування, архітектури, житлового-комунального господарства, комунального майна ,цивільного захисту, надзвичайних ситуацій, мобілізаційної та оборонної роботи;

- відділ економічного розвитку, інвестицій та інфраструктури;

- сектор «Центр надання адміністративних послуг»;

- служба у справах дітей;

- відділ освіти, культури, молоді та спорту;

- фінансовий відділ.

Також створено та діють:

- опорні пункти на територіях центру громади та всіх її старостинських округів. Загальна кількість – 7;

- бригада з благоустрою Верхньорогачицької селищної ради.

В рамках роботи селищної ради головними пріоритетами були:

1. Збереження сталого економічного розвитку, наповнення бюджету та його виконання.

2. Реформування освітньої галузі відповідно до програми «Нова українська школа» та надання якісної, безпечної освіти.

3. Впровадження медичної реформи та збереження здоров’я населення громади.

4. Надання якісних соціальних послуг, соціальний захист військових, службовців та ветеранів.

5. Розбудова безпечного суспільства.

6. Землевпорядкування та екологічна безпека.

7. Культура та спорт.

8. Міжнародна співпраця, залучення грантів.

 

РОБОТА СЕЛИЩНОЇ РАДИ ТА ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ

 

Головною формою роботи була і залишається сесійна діяльність.

Всього за звітний період відбулося 14 пленарних засідань сесій селищної ради восьмого скликання, на яких розглянуто та прийнято 512 питань.

Для підготовки питань на розгляд сесії постійно залучалися виконавчий комітет селищної ради, депутати селищної ради, керівники підвідомчих закладів, а при потребі – керівники або спеціалісти тих чи інших організацій, установ, підприємств, розташованих на території селища.

Засідання сесій проводились планово, не рідше одного засідання в місяць. Проєкти рішень сесії попередньо розглядались на засіданнях профільних постійних комісій. На своїх засіданнях комісії готували та вивчали проєкти програм, бюджету, звітів, питання життєдіяльності громади, земельні питання. Все це вносилось на розгляд ради, готувались висновки та рекомендації, здійснювався контроль за виконанням рішень ради. На засіданнях сесій розглядалися питання формування програм соціально-економічного розвитку територіальної громади, формування місцевого бюджету та його уточнення по підсумках виконання, заходи по благоустрою селища, проблеми житлово-комунального господарства, охорони здоров’я, освіти, культури, надання соціальних та адміністративних послуг, земельні питання тощо.

Вносилися на сесіях депутатські запити, слухались депутатські повідомлення, різного роду інформації та ін. З усіх основних питань були прийняті відповідні рішення та поставлені на контроль постійних комісій та виконкому селищної ради.

Координуючою ланкою в роботі установ, організацій і підприємств був виконавчий комітет селищної ради, який безпосередньо проводив роботу по розгляду планових питань. Виконавчий комітет координує роботу відділів виконкому та виконавчих органів селищної ради, підприємств та установ територіальної громади. Безпосередньо проводилася робота по розгляду планових питань, усних та письмових звернень, підготовці проєктів рішень виконкому та селищної ради, контролю за виконанням прийнятих рішень з питань, віднесених до компетенції виконавчих органів місцевого самоврядування.

За звітний період проведено 13 засідань виконавчого комітету, розглянуто та прийнято 108 питань.

Впродовж року проведено значну роботу по укомплектуванню структурних підрозділів виконкому селищної ради професійними кадрами. Тож за потребою проводилися засідання конкурсної комісії на заміщення вакантних посад селищної ради.

Найважливішою формою забезпечення зворотного зв’язку між селищною радою та громадянами є звернення громадян, а інформація, що міститься в них, найчастіше є орієнтиром при прийнятті важливих рішень, що стосується інтересів широких верств населення.

Виконавчий комітет селищної ради постійно працює із зверненнями громадян, так для забезпечення виконання вимог законодавчих актів України з питань роботи зі зверненнями громадян, а також найбільш повного та якісного задоволення обґрунтованих потреб громадян у Верхньорогачицькій селищній раді діяв особистий прийом громадян керівниками органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, установ та організацій.

Зокрема у 2021 році до Верхньорогачицької селищної ради надійшло 105 звернень громадян, що на 44 звернення більше ніж за аналогічний період 2020 року, 25 письмових звернень від 70 громадян, (3 колективних звернення від 48 осіб), та 80 звернень під час особистого прийому.

Також було опрацьовано 42 звернення, що надійшли з Державної установи «Херсонський обласний контактний центр».

Найголовнішими у минулому році були питання аграрної політики і земельних відносин (34 %), соціального захисту (15 %) комунального господарства (18 %), діяльності органів місцевого самоврядування (14%).

Актуальними залишалися й питання надання матеріальної допомоги у зв’язку з проведенням лікування, призначенням житлової субсидії, наданням пільг особам з інвалідністю, наданням соціальних послуг, допомоги, вирішення земельних і майнових відносин, галузі тваринництва, трудових відносин і заробітної плати, соціального розвитку села.

За результатами розгляду звернень, що надійшли до Верхньорогачицької селищної ради протягом звітного періоду, вирішено позитивно – 59 звернень, що на 15 звернень більше ніж за відповідний період 2020 року; надано роз’яснення – 47.

Також у 2021 році з питань отримання довідок (характеристики, склад сім’ї, про наявність земельних ділянок, інші) у 2021 році надано 2802 послуги в центрі громади та 3207 відповідних послуг по старостинським округам громади.

Функціонує сайт Верхньорогачицької селищної ради на якому розміщуються новини громади та інформація діяльності ради визначена чинним законодавством. З метою розширення каналів комунікації створено офіційну сторінку селищної ради у соціальній мережі Фейсбук.

Крім того, в липні 2021 року підписано Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю між Верхньорогачицькою селищною радою та благодійною організацією «Фонд Східна Європа» - встановлення партнерських відносин і співпраці спрямованих на реалізацію програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (ЕГАП).

Вже впроваджено та діє сервіс чат-бот «СВОЇ» за допомогою мобільних додатків Вайбер та Телеграм, планується запуск сервісів «Відкрите місто», «Електронні консультації з громадськістю» та «Громадський бюджет», що стануть інструментами зворотного зв’язку з громадськістю.

Завдяки цілеспрямованій роботі депутатів, виконавчого комітету та працівників апарату селищної ради вдалося забезпечити належне функціонування закладів освіти, культури, медицини, соціального захисту та комунальних підприємств громади, покращити їх матеріально-технічний стан, покращити інфраструктуру селищного та сільських населених пунктів, врегулювати механізм отримання жителями громади адміністративних послуг та досягти позитивних результатів у забезпеченні життєдіяльності громади загалом.

 

ФІНАНСОВА ТА БЮДЖЕТНА ПОЛІТИКА

 

До загального фонду бюджету Верхньорогачицької селищної територіальної громади за січень-грудень 2021 року надійшло власних та закріплених доходів в сумі 52392,874 тис. грн., що складає 117,6 відсотків до затверджених планових показників на цей період року.

Протягом січня-грудня 2021 року до бюджету Верхньорогачицької селищної територіальної громади надійшли дотації та субвенції, а саме:

- базова дотація за січень-грудень 2021 року отримана в повному обсязі до планових призначень – 12033,2  тис. грн.;

- дотація з місцевого бюджету на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров`я за рахунок відповідної додаткової дотації з державного бюджету за січень-грудень 2021 року отримана в повному обсязі до планових призначень (41040200) – 917,7 тис. грн.;

- дотація з місцевого бюджету на проведення розрахунків протягом опалювального періоду за комунальні послуги та енергоносії, які споживаються установами, організаціями, підприємствами, що утримуються за рахунок відповідних місцевих бюджетів за рахунок відповідної додаткової дотації з державного бюджету за січень-грудень 2021 року отримана в повному обсязі до планових призначень (41040500) – 51,9 тис. грн. 

- освітня субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам за січень-грудень 2021 року отримана в повному обсязі до планових призначень (41033900) – 35196,1 тис. грн.;

- субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій за січень-грудень 2021 року отримана в повному обсязі до планових призначень (41034500) – 3697,25 тис.грн;

- субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості за січень-грудень 2021 року отримана в повному обсязі до планових призначень (41035500) – 926,567 тис.грн;

- субвенція з місцевого бюджету на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших фори виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей - сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету за січень-грудень 2021 року отримана в повному обсязі (41050900) – 2375,778 тис.грн;

- субвенція з місцевого бюджету за рахунок залишку коштів освітньої субвенції, що утворився на початок бюджетного періоду за січень - грудень 2021 року отримана в повному обсязі до планових призначень (41051100) – 399,574 тис.грн;

- субвенція з місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету отримана в повному обсязі до планових призначень на січень-грудень 2021 року (41051200) – 263,402 тис. грн.;

- субвенція з місцевого бюджету на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету отримана в повному обсязі до планових призначень на січень-грудень 2021 року (41051400) – 407,916 тис.грн;

- субвенція з місцевого бюджету на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров`я за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету отримана в повному обсязі згідно планових призначень на січень – грудень  2021 року (41055000) – 725,081 тис. грн.;

- інша субвенція з місцевого бюджету, отримана в розмірі – 1105,472 тис. грн., що становить – 100 % до планових призначень на січень-грудень 2021 року, а саме:

- з обласного бюджету на проведення витрат на поховання учасників бойових дій і осіб з інвалідністю внаслідок війни та для надання пільг на медичне обслуговування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи) в розмірі – 10,745 тис. грн.

- з районного бюджету Каховського району на погашення заборгованості по заробітній платі по КНП «Верхньорогачицька лікарня» - 200,0 тис. грн.

- з районного бюджету Каховського району на ремонт приймального відділення Верхньорогачицької лікарні – 198,299 тис. грн.

- з обласного бюджету на придбання будівельних матеріалів, сантехніки та комплектуючих, електрообладнання та оплата послуг з виконання поточного ремонту пов’язаного із відновленням роботи приймального відділення КНП «Верхньорогачицька лікарня» Верхньорогачицької селищної ради Каховського району Херсонської області – 696,428 тис. грн.

В цілому до бюджету Верхньорогачицької селищної територіальної громади на протязі звітного періоду 2021 року з урахуванням міжбюджетних трансфертів надійшло коштів в загальній сумі 110492,813 тис. грн., що становить 107,6% до планових призначень на січень-грудень 2021 року.

Видаткова частина бюджету Верхньорогачицької селищної територіальної громади за 2021 рік виконана на 94,4 відсотки.

Проведено видатків на загальну суму – 95138,3 тис. грн.; із них на державне управління – 14666,3 тис. грн.. або 15,4 відсотки до загального обсягу видатків, освіту – 57340,3 тис. грн., або 60,3 відсотки до загального обсягу видатків, на охорону здоров’я – 4902,2 тис. грн., або 5,2 відсотки до загального обсягу видатків, на соціальний захист – 3478,9 тис. грн. що становить 3,7 відсотків до загального обсягу видатків.

Станом на 01 січня 2022 року в бюджетних установах і закладах, які утримуються за рахунок коштів бюджету селищної територіальної громади, дебіторська  та кредиторська заборгованість не обліковується.

Станом на 01 січня 2022 року обліковується довгострокова дебіторська та кредиторська заборгованість за окремими програмами по загальному фонду бюджету Верхньорогачицької селищної територіальної громади у сумі 90,0 тис. грн.. у зв’язку з наданням довгострокового кредиту індивідуальним забудовникам у 2020 році відповідно до заходів регіональної програми індивідуального житлового будівництва на селі та поліпшення житлових умов сільського населення «Власний дім».

Станом на 01 січня 2022 року обліковується довгострокова дебіторська та кредиторська заборгованість за окремими програмами по спеціальному фонду бюджету Верхньорогачицької селищної територіальної громади у сумі 10,0 тис. грн.. у зв’язку з наданням довгострокового кредиту індивідуальним забудовникам у 2021 році відповідно до заходів регіональної програми індивідуального житлового будівництва на селі та поліпшення житлових умов сільського населення «Власний дім».

У 2021 рік по апарату Верхньорогачицької селищної ради за КТПКВКМБ 8831 «Надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі» на реалізацію заходів селищної  програми індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2021-2025 роки передбачено надання пільгових довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі (обласному фонду підтримки індивідуального житлового будівництва), а саме із:

- спеціального фонду бюджету Верхньорогачицької селищної територіальної громади за рахунок коштів від повернення раніше наданих кредитів – 10,0 тис.грн, які освоєно у повному обсязі.

Станом на 01 січня 2022 року внутрішній та зовнішній борг по бюджету Верхньорогачицької селищної територіальної громади не обліковується.

За звітний період залишок невикористаних коштів загального фонду на рахунках бюджету Верхньорогачицької селищної територіальної громади склався в сумі 15643,3 тис. грн.. у тому числі:

- на рахунках бюджету селищної територіальної громади – 15641,9 тис. грн., із них по:

- власних і закріплених доходів та базовій дотації – 9575,4 тис. грн.;

- освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам – 6014,6 тис. грн.;

- дотація з місцевого бюджету на проведення розрахунків протягом опалювального періоду за комунальні послуги та енергоносії, які споживаються установами, організаціями, підприємствами, що утримуються за рахунок відповідних місцевих бюджетів за рахунок відповідної додаткової дотації з державного бюджету 51,9 тис. грн..

- на рахунку банку «Україна» 1,4 тис. грн..

Залишок коштів спеціального фонду на рахунках бюджету Верхньорогачицької селищної територіальної громади станом на 01 січня 2022 року склався у сумі 572,1 тис. грн.., з яких:

- залишок невикористаних бюджетними установами власних надходжень – 420,9 тис. грн., у тому числі по :

- надходженню від плати за послуги, що надаються бюджетними установами згідно із законодавством 413,7 тис. грн..;

- іншим джерелам власних надходжень бюджетних установ 7,2 тис. грн..

- залишок коштів на спеціальних рахунках бюджету селищної територіальної громади – 151,2тис. грн., у тому числі по:

- бюджету розвитку – 36,9 тис. грн..;

- надходженню відрахувань за забруднення навколишнього природного середовища – 57,4 тис. грн..;

- надходженню відрахувань від податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів – 25,8 тис. грн.;

- надходженню коштів від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва – 0,4 тис. грн.;

- надходженнях до цільового фонду – 30,7 тис. грн.

Запорука успішного розвитку громади – це наповнений бюджет. Саме тому було прийняе рішення про створення комісії з питань наповнення місцевого бюджету, бюджету Пенсійного фонду України та комісії з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення. За звітний період робочою групою з питань легалізації виплати заробітної плати здійснено 43 рейди. Всього обстежено обєктів (субєктів господарювання) – 280. У результаті контролю за здійсненням фізичними особами підприємницької діяльності без державної реєстрації було сплачено 78,00 тис.грн. – ПДФО, 6,82 тис.грн. – військовий збір, 102,00 тис.грн. – ЄСВ. Також було виявлено 44 фізичних особи, які були незареєстровані суб'єктами підприємницької діяльності, із яких 40 зареєструвались суб'єктами підприємницької діяльності та сплатили 21,80 тис.грн єдиного податоку, 40,40 тис.грн – ЄСВ.

 

ВИКОНАННЯ ПРОГРАМ

 

У 2021 році Верхньорогачицькою селищною радою затверджено та діяли 24 цільові програми різноманітного спрямування для покращення життєдіяльності та розвитку громади, кожна з яких передбачає фінансування та витрати на реалізацію відповідних заходів і форм діяльності:

- Програма економічного, соціального та культурного розвитку території Верхньорогачицької селищної ради на 2021 рік;

- Територіальна програма про забезпечення на території Верхньорогачицької селищної ради призову громадян на строкову військову службу та прописку юнаків до призовної дільниці на 2021-2025 роки;

- Територіальна програма «Благоустрій населених пунктів Верхньорогачицької селищної ради на 2021-2025 роки»;

- Територіальна програма «Забезпечення населення Верхньорогачицької селищної ради питною водою»;

- Територіальна програма відновлення вуличного освітлення на території населених пунктів Верхньорогачицької селищної ради на 2021-2025 роки;

- Територіальна комплексна програма охорони довкілля та раціонального природокористування на території Верхньорогачицької селищної ради на 2021-2025 роки;

- Територіальна програма «Забезпечення безпеки руху на автомобільних дорогах, вулицях Верхньорогачицької селищної ради на 2021-2025 роки;

- Територіальна програма «Соціальний захист населення Верхньорогачицької селищної ради на 2021-2025 роки»;

- Територіальна програма «Виховання та освіта дітей дошкільного та шкільного віку та подолання дитячої бездоглядності на території Верхньорогачицької селищної ради на 2021-2025 роки»;

- Територіальна програма «Боротьби зі злочинністю та зміцненню законності і правопорядку на території Верхньорогачицької селищної ради на 2021-2025 роки»;

- Програма розвитку інформаційного простору на території Верхньорогачицької селищної ради на 2021-2025 роки;

- Програма протидії поширенню гострої распіраторної хвороби спричиненої коронавірусом на території Верхньорогачицької селищної ради на 2021 рік;

- Програма розвитку та підтримки комунального некомерційного неприбуткового підприємства «Верхньорогачицький центр первинної медико-санітарної допомоги»;

- Програма громадського здоров’я Верхньорогачицької селищної ради Каховського району Херсонської області;

- Програма «Дитяче харчування» на 2021-2025 роки;

- Програма забезпечення діяльності сектору «Центру надання адміністративних послуг» Верхньорогачицької селищної ради на 2021-2023 роки;

- Програма організації допомоги сектору поліцейської діяльності № 1 відділення поліції № 2 Каховського районного відділу поліції Головного Управління Національної поліції в Херсонській області;

- Програма індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2021 – 2025 роки;

- Програма протиепізоотичних заходів та боротьби з хворобами тварин у Верхньорогачицькій селищній раді на 2021-2023 роки;

- Програма забезпечення пожежної та техногенної безпеки, захисту населення і територій Верхньорогачицької селищної територіальної громади від надзвичайних ситуацій на 2021 - 2025 роки;

- Територіальна Програма протидії поширенню гострої респіраторної хвороби СOVID-19, спричиненої корона вірусом SARS-CoV-2 на території Верхньорогачицької селищної територіальної громади на 20;

- Програма оздоровлення та відпочинку дітей влітку на період 2021 – 2025 роки;

- Програма розвитку фізичної культури і спорту Верхньорогачицької селищної ради на 2021-2025 роки;

- Територіальна Програма фінансування видатків на компенсаційні виплати на пільговий проїзд автомобільним транспортом загального користування на приміських і міжміських маршрутах та надання пільг.

Виконання програм забезпечено через низку запланованих та реалізованих заходів у відповідній галузевій спрямованості.

Водночас із забезпеченням Програм, у селищній раді в лютому 2020 року була сформована Робоча група з підготовки Стратегії розвитку Верхньорогачицької громади (рішення виконавчого комітету №22 від 25.01.2020 року), до складу якої увійшли керівники громади, старости старостинських округів, депутати обласної ради, представники різних галузей.

Робочою групою було проведено 6 засідань, під час яких покроково створювалась Стратегія: всі небайдужі жителі новоствореної громади прийняли участь в анкетуванні, висловили свої ідеї, зауваження, пропозиції та побажання; було проаналізовано соціально-економічний стан громади та відповіді анкет враховано при складанні проєктів, які плануються реалізувати протягом наступних п’яти років; сформовані прогнози і сценарії розвитку громади, стратегічне бачення, SWOT-аналіз (аналіз сильних та слабких сторін), стратегічні, операційні цілі та завдання.

Розробка цього важливого для ОТГ стратегічного документу, є вкрай необхідним, адже він репрезентує бачення майбутнього розвитку громади і містить стратегічні цілі, спрямовані на розвиток економіки в громаді, створення комфортних умов проживання для мешканців, створення умов для отримання якісних освітніх, медичних, адміністративних, соціальних, культурних та інших послуг.

Саме наявність Стратегії розвитку дозволить раціонально планувати напрями та пріоритети розвитку, претендувати на донорські фонди та гранди, створити бачення майбутнього громади.

Чекаємо схвалення та затвердження Стратегії розвитку громади на черговому засіданні сесії Верхньорогачицької селищної ради.

 

ІНФРАСТРУКТУРА, ТРАНСПОРТНЕ СПОЛУЧЕННЯ,

ЖКГ, ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ

 

Від моменту створення Верхньорогачицької ОТГ одним з головних завдань, спрямованих на розвиток її населених пунктів, залишається покращення дорожньої інфраструктури та благоустрою території ОТГ, водозабезпечення населених пунктів, проведення капітальних і поточних ремонтів доріг та установ.

Дорожньо-транспортний комплекс

На січень-грудень 2021 року передбачено видатки загального фонду у сумі 1512,2 тис. грн., які профінансовано у сумі 1412,3 тис. грн.. (93,4 % до річного плану). Касові видатки склали 1412,3 тис. грн. на:

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття вулиці Степової в с.Первомаївка 50,0 тис. грн.;

- проведення експертизи проекту на капітальний ремонт вулиці Ярослава Мудрого 8,1 тис. грн..;

- розроблення проектно-кошторисної документації на об’єкт «Капітальний ремонт дорожнього покриття вулиці Ярослава Мудрого смт Верхній Рогачик» 22,7 тис. грн.;

- поточний ямковий ремонт вулиці Резніченко в с. Ушкалка 50,0 тис. грн..;

- поточний ямковий ремонт вулиці Лесі Українки в с. Михайлівка 50,0 тис. грн..;

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття по вулиці Корбута в смт Верхній Рогачик 199,0 тис. грн.;

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття по вулиці Ювілейна в смт Верхній Рогачик 100,0 тис. грн.;

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття по вулиці Шевченко в смт Верхній Рогачик 99,8 тис. грн.;

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття по площі Героїв в смт Верхній Рогачик 50,0 тис. грн.;

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття по вулиці Суворова в с.Чистопілля 50,0 тис. грн.;

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття по вулиці Корбута в с.Зелене 50,0 тис. грн.;

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття по вулиці Чумацька в смт Верхній Рогачик 50,0 тис. грн.;

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття по провулку Ювілейний в смт Верхній Рогачик 50,0 тис. грн.;

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття по вулиці Широка в смт Верхній Рогачик 50,0 тис. грн.;

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття по вулиці Ярослава Мудрого в смт Верхній Рогачик 100 тис. грн.;

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття по вулиці Калинова в смт Верхній Рогачик 50,0 тис. грн.;

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття по вулиці Степова в смт Верхній Рогачик 50,0 тис. грн.;

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття по вулиці Українська в смт Верхній Рогачик 50,0 тис. грн.;

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття по вулиці Успенській в смт Верхній Рогачик 75,0 тис. грн..;

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття по вулиці Центральній та провулку Шкільному в смт Верхній Рогачик 43,6 тис. грн.;

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття по вулиці Владичанського та провулку Східному в смт Верхній Рогачик 42,5 тис. грн.;

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття по вулиці Гагаріна в смт Верхній Рогачик 34,0 тис. грн.;

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття по вулиці Кооперативна в с.Самійлівка 50,0 тис. грн.;

- поточний ремонт асфальтобетонного покриття по вулиці Ювілейній та Центральній в смт Верхній Рогачик 37,6 тис. грн..

На проведення капітальних видатків у січні-грудні 2021 року передбачено видатки у сумі 126,3 тис. грн., які профінансовано та використано у сумі 124.8 тис. грн..(98,8 % до плану на звітний період) на виготовлення проектно-кошторисної документації проїзної частини по вул. Ярослава Мудрого в межах будинків №264-330 (42,8 тис. грн.), по вул. Кооперативній в межах будинків №44-27 в с. Самійлівка (41,7 тис. грн.) та по вул. Шевченко в смт Верхній Рогачик (40,3 тис. грн.).

У 2021 році в бюджеті Верхньорогачицької селищної територіальної громади було передбачено субвенцію обласному бюджету у сумі 410,0 тис. грн.., яку профінансовано та використано у сумі 410,0 тис. грн.. на співфінансування капітального ремонту проїзної частини по провулку Ювілейний в смт Верхній Рогачик Херсонської області (150,0 тис. грн) та співфінансування капітального ремонту проїзної частини по вулиці Ярослава Мудрого (в межах будинків №2-60) смт.Верхній Рогачик Херсонської області (260,0 тис. грн.).

Робота з ремонту автомобільних доріг громади продовжується.

 

Житлово-комунальне господарство

По галузі « Житлово-комунальне господарство» за січень-грудень 2021 року за рахунок коштів загального фонду бюджету селищної територіальної громади профінансовано видатки в загальній сумі 5733,4 тис. грн.(94,1% до плану на звітний період). Касові видатки склали 5395,6 тис. грн..

Протягом 2021 року за рахунок коштів бюджету селищної територіальної громади профінансовано кошти у сумі 1621,2 тис. грн..(98,2%) при затвердженому плані на відповідний період 1651,2 тис. грн., які використано у сумі 1621,2 тис. грн., що становить 100% від наданого фінансового ресурсу:

- на фінансову підтримку КП «Водопровідно-каналізаційне господарство селища Верхній Рогачик» 800,0 тис. грн..(100 % до плану на звітний період);

- фінансову підтримку СКГ Чистопілля 631,0 тис. грн.. (95,5% до плану на звітний період);

- поточний ремонт артезіанської свердловини № 5162 в с.Самійлівка 180,0 тис. грн. .(100 % до плану на звітний період);

- на поточний ремонт насосу для свердловин Первомаївського старостинського округу 10,2 тис. грн..(100% до плану на звітний період).

На благоустрій селища за січень-грудень 2021 року за рахунок коштів загального фонду бюджету селищної територіальної громади всього профінансовано та використано кошти у сумі 3763,6 тис. грн.( 92,6% до плану на відповідний період).

На реалізацію заходів селищної Програми охорони довкілля та раціонального природокористування на території Верхньорогачицької селищної ради на 2021-2025 роки було передбачено на 2021 рік 212,1 тис. грн., які профінансовано та використано у розмірі 100 % на забезпечення утримання сміттєзвалищ громади в належному стані та ліквідацію стихійних сміттєзвалищ.

На реалізацію заходів селищної програми «Благоустрій населених пунктів Верхньорогачицької селищної ради на 2021-2025 роки» на січень–грудень 2021 року профінансовано та використано видатки у сумі 3128,0 тис. грн. або це 96,5% до затвердженого плану, який становить 3242,3 тис. грн., а саме на:

- забезпечення благоустрою населених пунктів Верхньорогачицької селищної ради 354,2 тис. грн.. (93,9 % до плану на звітний період) при затвердженому плану на відповідний період у сумі 377,1 тис. грн.;

- забезпечення благоустрою кладовищ 25,0 тис. грн.. (100% до плану на 2021 рік);

- створення належних умов для діяльності працівників бригади з благоустрою 2392,7 тис. грн.. (100 % до плану на звітний період) при затвердженому плану на відповідний період у сумі 2392,7 тис. грн.;

- оплату електроенергії за вуличне освітлення 345,3 тис. грн.. (80,8 % до плану на звітний період) при затвердженому плану на відповідний період у сумі 427,4 тис. грн..

За рахунок залишку коштів, що склався на спеціальному рахунку бюджету Верхньорогачицької селищної територіальної громади станом на 01.01.2021 року за забруднення навколишнього природного середовища придбано дерева та кущі для селища Верхній Рогачик та старостинських округів у сумі 40,9 тис. грн..(99,8% до плану за звітний період).

На реалізацію заходів селищної Програми «Відновлення вуличного освітлення на території населених пунктів Верхньорогачицької селищної ради на 2021-2025 роки» протягом 2021 року профінансовано та використано кошти у сумі 338,6 тис. грн.(63,4% до плану на звітний період) при затвердженому плану 534,4 тис. грн.. на придбання електротоварів для забезпечення функціонування мереж зовнішнього освітлення (291,1 тис. грн..) та виготовлення топографо-геодезичного плану по відновленню вуличного освітлення(47,5 тис. грн..).

Так, на відновлення вуличного освітлення в громаді використано кошти в сумі 598,2 тис. грн.. по:

- вул. Ярослава Мудрого, смт Верхній Рогачик 49,8 тис. грн.;

- вул. Корбута, с. Зелене 49,8 тис. грн.;

- вул. Центральна, с. Первомаївка 49,7 тис. грн.;

- вул. Українська, с. Павлівка 49,9 тис. грн.;

- вул. Кооперативна, с. Самійлівка 49,9 тис. грн.;

- вул. Молодіжній, смт Верхній Рогачик 49,5 тис. грн.;

- вул. 40 років Перемоги, с. Нижній Рогачик(ТП199)  49,9 тис. грн.;

- вул. 40 років Перемоги, с. Нижній Рогачик(ТП207)  50,0 тис. грн.;

- вул. Резніченко, с. Ушкалка 50,0 тис. грн.;

- вул. Чкалова, с. Таврійське 49,9 тис. грн.;

- вул. Українська, смт Верхній Рогачик 50,0 тис. грн.;

- вул. Приморська, с. Бабино 49,8 тис. грн..

На розроблення проектно-кошторисної документації на відновлення вуличного освітлення у сумі 60,0 тис. грн.. по:

- вул. Ярослава Мудрого, смт Верхній Рогачик 5,0 тис. грн.;

- вул. Корбута, с. Зелене 5,0 тис. грн.;

- вул. Центральна, с. Первомаївка 5,0 тис. грн.;

- вул. Українська, с. Павлівка 5,0 тис. грн.;

- вул. Кооперативна, с. Самійлівка 5,0 тис. грн.;

- вул. Молодіжній, смт Верхній Рогачик 5,0 тис. грн.;

- вул. 40 років Перемоги, с. Нижній Рогачик(ТП199)  5,0 тис. грн.;

- вул. 40 років Перемоги, с. Нижній Рогачик(ТП207)  5,0 тис. грн.;

- вул. Резніченко, с. Ушкалка 5,0 тис. грн.;

- вул. Чкалова, с. Таврійське 5,0 тис. грн.;

- вул. Українська, смт Верхній Рогачик 5,0 тис. грн.;

- вул. Приморська, с. Бабино 5,0 тис. грн..

На реалізацію заходів селищної Програми «Забезпечення безпеки руху на автомобільних дорогах, вулицях Верхньорогачицької селищної ради на 2021-2025 роки» протягом 2021 року профінансовано та використано кошти у сумі 18,0 тис. грн.(100% до плану на звітний період) на придбання дорожніх знаків та фарби.

На проведення капітальних видатків у січні-грудні поточного року передбачено видатки у сумі 137,0 тис. грн., які профінансовано та використано у сумі 135,3 тис. грн..(98,8 % до плану на звітний період) на придбання мотокос для старостинських округів громади.

За січень-грудень 2021 року за рахунок коштів загального фонду бюджету селищної територіальної громади профінансовано та використано кошти у сумі 10,8 тис. грн.., що становить 54% до плану за відповідний період на реалізацію заходів селищної програми «Благоустрій населених пунктів Верхньорогачицької селищної ради на 2021-2025 роки» (поховання двох громадян, які не мають рідних та на незалежну оцінку нерухомого майна).

Тож, протягом звітного періоду в усіх населених пунктах ради проведено благоустрій кладовищ, територій установ, організацій, прилеглих територій житлових будинків громадян. Ліквідовано стихійні сміттєзвалища в населених пунктах ради.

З метою реалізації заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості» на січень-грудень 2021 року у бюджеті Верхньорогачицької селищної територіальної громади передбачено кошти у сумі 926,6 тис. грн..на підключення соціально-культурних закладів громади що розміщенні в сільській місцевості до Інтернету, а саме в таких селах: Зелене, Бережанка, Михайлівка, Нижній Рогачик, Новознам´янка та Ушкалка (за рахунок коштів з державного бюджету), які було профінансовано та використано у повному обсязі.

 

Розвиток земельних відносин та заходи з територіального планування

Протягом звітного періоду проведено наступні роботи:

- на січень-грудень 2021 року передбачено видатки у сумі 96,3 тис. грн. на розроблення документації  щодо розмежування земель державної та комунальної. Профінансовано та використано у сумі 5,5 тис. грн..(5,7% до плану на звітний період) на технічну документацію щодо інвентаризації земель комунальної власності, на якій розміщено парк та сквери смт Верхній Рогачик.

- на січень-грудень 2021 року передбачено видатки у сумі 300,0 тис. грн.., які профінансовано та використано у сумі 48,0 тис. грн..(16% до плану на звітний період) на інженерно-геодезичні вишукування (с. Первомаївка).

 

Захист населення і територій від надзвичайних ситуацій, громадський порядок та безпека, мобілізаційна робота, призов громадян на строкову службу

 

Протягом 2021 року проведено наступні заходи.

На фінансування заходів селищної Програми економічного, соціального та культурного розвитку території Верхньорогачицької селищної ради на 2021 рік на звітний період передбачено видатки по загальному фонду у сумі 23,5 тис. грн.. Профінансовано та використано кошти у сумі 20,0 тис. грн., або ж це 85,1% на забезпечення перевезення кандидатів, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом та плановий медичний огляд військовозобов'язаних з числа резервістів.

На січень-грудень 2021 року передбачено видатки у сумі 432,2 тис. грн., які профінансовано та використано у сумі 427,0 тис. грн.. або це 98,8% до плану на звітний період, з яких: 

- на реалізацію заходів селищної Програми забезпечення на території Верхньорогачицької селищної ради призову громадян на строкову військову службу та приписку юнаків до призовної дільниці на 2021-2025 роки на 2021 рік передбачено кошти у сумі 54,2 тис. грн., які профінансовано та використано у сумі 54,2 тис. грн.. (100,0% до плану на звітний період) на забезпечення проведення медичного огляду під час приписки, призову на військову службу та відправки призваних до військової частини.

- на реалізацію заходів селищної програми боротьби зі злочинністю  та зміцнення законності і правопорядку на території Верхньорогачицької селищної ради  на 2021-2025 роки  на січень-грудень 2021 року передбачено кошти у сумі 378,0 тис. грн. які профінансовано та використано у сумі 372.8 тис. грн.(98,6 % до плану на звітний період):

- здійснення технічного обслуговування обладнання та засобів відео спостереження 11,3 тис. грн.. (91,1,0% до плану на звітний період);

- придбання обладнання та засобів відео спостереження 26,3 тис. грн. (86,8,0% до плану на звітний період);

- створення належних умов функціонування діяльності опорних пунктів громади (заробітна плата з нарахуванням) 335,2 тис. грн.. (100% до плану на звітний період).

Також на реалізацію заходів цільових програм використано:

- 100,0 тис. грн.. – селищна Програма організації допомоги сектору поліцейської діяльності №1 відділення поліції №2 Каховського районного відділу поліції Головного Управління Національної поліції в Херсонській області у забезпеченні охорони публічної безпеки і порядку, профілактики злочинності на території Каховського району Верхньорогачицької селищної ради;

 - 46,1 тис. грн.. – селищна Програма забезпечення пожежної безпеки, захисту населення і територій Верхньорогачицької селищної територіальної громади від надзвичайних ситуацій на 2021-2025 роки, для підвищення технічного оснащення та покращення матеріально - технічного стану 1 ДПРП ГУ ДСНС України у Херсонській області.

 - 10,0 тис. грн.. – селищна Програма протиепізоотичних заходів та боротьби з хворобами у Верхньорогачицькій селищній раді на 2021-2023 роки, для Верхньорогачицької районної державної лікарні ветеринарної медицини (придбання спеціалізованого одягу та взуття)

ОСВІТА

 

У 2021 році мережу освіти громаді представляли: опорний заклад освіти з 1 філією (с.Зелене), 5 закладів повної загальної середньої освіти , 1 заклад дошкільної, повної загальної середньої освіти, 4 ясла-садочків, 2 – дитячих садочків та 1 дошкільний підрозділ закладу дошкільної, повної загальної середньої освіти, Будинок дитячої та юнацької творчості, Дитячо-юнацька спортивна школа.

У ДНЗ працювало 12 дошкільних груп. Виховувалося 182 дитини, віком від 2 до 6 (7) років. Охоплення дітей 5 річного віку складає 100%. Чисельність дітей у закладах дошкільної освіти у розрахунку на 100 місць становить 54 особи (враховуючи карантинні вимоги). Черга по влаштування дітей до закладів дошкільної освіти Верхньорогачицької селищної ради відсутня. Безкоштовним харчуванням охоплено 5 дітей. На пільгових умовах (50% від батьківської плати) харчується 38 дітей, з них: 26 дітей з багатодітних сімей, 12 дітей учасників АТО/ООС. На харчування дітей у 2021 році було використано – 391,9 тис.грн.

Загальна середня освіта представлена 7 закладами повної загальної середньої освіти Верхньорогачицької селищної ради, в тому числі: 1 опорний заклад – Верхньорогачицький опорний заклад повної загальної середньої освіти, який має у своєму складі Зеленівську філію Верхньорогачицького опорного закладу повної загальної середньої освіти (початкова школа).

Контингент учнів за І семестр 2021/2022 навчального року склав 1001 учень. Функціонує 84 класи, середня наповнюваність класів складає – 11,96 учнів. Кількість дітей, які охоплені індивідуальною формою навчання у 2021/2022 навчальному році становить – 12 учнів. Інклюзивною освітою охоплено – 21 учень, функціонує – 11 класів, введено 11 посад асистентів вчителів на базах закладів освіти – Верхньорогачицький опорний, Верхньорогачицький та Чистопільський заклади повної загальної середньої освіти. На базі Верхньорогачицького закладу дошкільної освіти (ясла-садок) «Берізка» №1 функціонує дві інклюзивні групи де виховуються дві дитини з особливими освітніми потребами та введено дві посади асистента вихователів. За рахунок коштів субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами (інклюзивна освіта) на 2021 рік було виділено та використано –253,8 тис.грн..

Забезпечено регулярний та безкоштовний підвіз 292 учнів та 25 педагогічних працівників до місць навчання та в зворотному напрямку 8 шкільними автобусами, що становило 100 % від потреби. Для здійснення регулярного підвозу учасників освітнього процесу, утримання автотранспортних засобів, проходження технічного огляду та страхування шкільних автобусів у 2021 році було виділено та використано – 582,4 тис.грн. 

Для дотримання необхідних умов освітнього процесу відповідно до рішення ІІІ сесії Верхньорогачицької селищної ради восьмого скликання від 24.12.2020 року №58 «Про організацію харчування учнів закладів загальної середньої освіти у 2021 році» забезпечено безкоштовним харчування 75 дітей пільгових категорій (100%), а саме:

24 дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

13 дітей з особливими освітніми потребами,

20 учнів 1-4 класів із числа малозабезпечених сімей,

4 учнів внутрішньо переміщених осіб,

14 учнів, батьки яких є учасниками АТО/ООС.

Відповідно до рішення VI сесії Верхньорогачицької селищної ради восьмого скликання від 16.03.2021 року №161 «Про внесення змін до рішення ІІІ сесії селищної ради восьмого скликання від 24 грудня 2020 року №53 «Про бюджет Верхньорогачицької селищної територіальної громади на 2021 рік» з 01 вересня по грудень 2021 року було забезпечено безкоштовним харчуванням учнів 1-4 класів (діти не пільгових категорій).

На харчування учнів у закладах повної загальної середньої освіти  було використано – 391,5тис.грн. Крім того, за рахунок батьківських коштів отримували гарячі обіди 237 дітей. Всього гарячим харчуванням охоплено 655 учнів, що становить 71% від загальної кількості школярів закладів загальної середньої освіти Верхньорогачицької селищної ради.

З метою якісного впровадження в освітньому процесі 2021/2022 навчального року інформаційно-комунікаційних технологій заклади повної загальної середньої освіти забезпечені 73 одиницями комп’ютерної техніки, 36 одиниць персональних портативних комп’ютерів (ноутбуки, нетбуки), функціонує 9 класів з інтерактивними поверхнями, 55 класів із засобами візуалізації.

Заклади загальної середньої освіти підключені до високошвидкісного Інтернету - 100 мБт/с. – Верхньорогачицький ОЗПЗСО, Верхньорогачицький ЗПЗСО, Первомаївський ЗПЗСО, Самійлівський ЗПЗСО; 30 мБт/с – Чистопільський ЗПЗСО, Михайлівський ЗДПЗСО, Ушкальський ЗПЗСО. Протягом2021 року на послуги зв’язку було використано – 146,0 тис.грн.

Для організації проведення у 2021 році закладами повної загальної середньої освіти дистанційної форми навчання на придбання комплектуючих засобів до комп’ютерної техніки було використано - 129,9 тис.грн. коштів місцевого бюджету. Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2021 року №403 «Про затвердження порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на заходи, спрямовані на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідки під час навчального процесу у закладах загальної середньої освіти» заклади повної загальної середньої освіти Верхньорогачицької селищної ради отримали 30 персональних комп’ютерів , ноутбук DellLatitude  та здійснено їх розподіл.

На утримання закладів освіти у 2021 році витрати склали.

Видаткова частина бюджету Верхньорогачицької селищної територіальної громади за 2021 рік за галуззю «Освіта» виконана на 92,6 відсотки. Проведено видатків на загальну суму – 57340,3 тис. грн.

На забезпечення діяльності закладів дошкільної освіти з бюджету Верхньорогачицької селищної територіальної громади за 2021 рік профінансовано видатки у сумі 7651,8 тис. грн. (99,0% до плану), які використано у повному обсязі:

- на оплату праці з нарахуванням  6674,8 тис. грн..(100% до річного плану);

- на оплату продуктів харчування 391,9 тис. грн..(83,4 % до річного  плану);

- на оплату медикаментів 7,0 тис. грн.. (100% до річного  плану);

- на оплату комунальних послуг та енергоносіїв 436,5 тис. грн.. (100% до річного плану);

- на інші видатки 141,6 тис. грн..(100% до плану на звітний період) - дезінфікуючі засоби, кухонне обладнання, господарчі товари водонагрівачі у Верхньорогачицький ЗДО «Берізка» №1, вивіски для закладів дошкільної освіти, технологічне обладнання в Первомаївський ЗДО «Барвінок», лабораторний контроль (дослідження води, піску), дезінфекція приміщень, поточний ремонт системи опалення у Верхньорогачицькому ЗДО «Берізка» №1.

За рахунок коштів, що передаються із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду), за 2021 рік профінансовано видатки у сумі 15,4 тис. грн. (89,0% до плану на звітний період – 17,3 тис. грн.), які використано у повному обсязі, на:

- придбання холодильника в дитячий ясла-садок «Берізка» у сумі 8,3 тис. грн.;

- придбання пральної машинки Первомаївському дитячому садку у сумі 7,1 тис. грн..

На забезпечення закладів загальної середньої освіти з бюджету Верхньорогачицької селищної територіальної громади на 2021 рік передбачено кошти у сумі 50094,9 тис. грн.. (з урахуванням трансфертів з державного та обласного  бюджету). Профінансовано та використано кошти у сумі 45594,7тис. грн.., (91,0 % до плану рік).

Обсяг бюджетного фінансування повністю задовольнив потребу закладів загальної середньої освіти громади у видатках на оплату праці з нарахуванням згідно з чинним законодавством, на що використано 40185,3 тис. грн., або 90,2% до плану на звітний період (44541,3 тис. грн.).

Витрати на харчування за звітний період склали 391,5 тис. грн. або це 73,1% до плану на звітний період (535,7 тис. грн..).

На придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів витрачено 8,0 тис. грн.., що становить 100 відсотків до плану на 2021 рік.

При планових призначеннях на оплату енергоносіїв та інших комунальних послуг у сумі 2666,8 тис. грн.. Касові видатки склали 2666,8 тис. грн.., або 100% до плану на рік.

За рахунок коштів, що передаються із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду), за 2021 рік профінансовано видатки у сумі 1779,6 тис. грн. (51,8% до плану на звітний період – 3438,6 тис. грн.), які використано у повному обсязі, на:

- проведення експертизи проектів будівництва (капітальний ремонт покрівлі ЗОШ) 13,8 тис. грн..;

- продовження капітального ремонту їдальні Первомаївського закладу загальної середньої освіти (ремонт підлоги, каналізації та прилеглої території) 165,3 тис. грн.;

- капітальний ремонт вхідних дверей їдальні  Первомаївського закладу  загальної середньої освіти 18,4 тис. грн.;

- капітальний ремонт козирка та покриття входу до їдальні Первомаївського закладу  загальної середньої освіти 40,5 тис. грн.;

- придбання холодильника для Ушкальського закладу загальної середньої освіти 11,1 тис. грн.;

- придбання кухонної електричної плити для Ушкальського закладу загальної середньої освіти 18,7 тис. грн.;

- лінгафонний кабінет на базі навчального комп’ютерного комплексу (НКК10+1) 309,6 тис. грн.;

- придбання трьох багатофункціональних принтери Canon 28,7 тис. грн.;

- придбання протирочно-нарізальної машини МПР – 350 М 30,8 тис. грн.;

- оплату капітального ремонту та технічного нагляду приміщень Ушкальського закладу  загальної середньої освіти 594,7 тис. грн.;

- інтерактивний комплекс у складі: ноутбук Aser з програмним забезпеченням, інтерактивна дошка, проектор  121,5 тис. грн.;

- забезпечення доступності маломобільних груп населення до опорного закладу повної загальної середньої освіти, а саме придбання металевого пандусу – 74,9 тис. грн.;

- співфінансування з проведення капітального ремонту по об’єктам: «Капітальний ремонт покрівлі Верхньорогачицького опорного закладу повної загальної освіти верхньорогачицької селищної ради Херсонської області (корпус А)» та «Капітальний ремонт покрівлі Верхньорогачицького опорного закладу повної загальної освіти Верхньорогачицької селищної ради Херсонської області (корпус А-1)» 285,2 тис. грн.;

- придбання пароконвектомату для опорного закладу повної загальної середньої освіти 50,0 тис. грн.;

- придбання зонту витяжного для Первомаївського ЗПЗСО 16,3 тис. грн..

Також було проведено поточні ремонти на загальну суму – 298,6 тис.грн., а саме:

- тепломережі Самійлівського ЗПЗСО – 21,7 тис.грн.;

- харчоблоку Самійлівського ЗПЗСО -25,0 тис.грн.;

- харчоблоку Чистопільського ЗПЗСО- 50,0 тис.грн.

- каналізаційної системи Верхньорогачицького опорного ЗПЗСО - 30,0 тис.грн;

- каналізаційної системи та системи опалення у Чистопільському ЗПЗСО -3,5 тис.грн.;

- вхідні двері Первомаївського ЗПЗСО -18,3 тис.грн.;

- підключення проточної води до Самійлівського ЗПЗСО - 5,8 тис.грн.

- класні кімнати та приміщення закладів повної загальної середньої освіти - 144,3тис.грн..

Для зміцнення матеріально-технічної бази закладів повної загальної середньої освіти придбано товари, а саме:

- посуд для харчоблоків закладів повної загальної середньої освіти на загальну суму 50,0 тис.грн.;

- холодильне обладнання для харчоблоків Ушкальського, Первомаївського ЗПЗСО, Первомаївського ЗДО «Барвінок», Верхньорогачицького ЗДО «Берізка» №1 на загальну суму – 47,9 тис.грн.;

- електром’ясорубки для Первомаївського, Ушкальського, Самійлівського, Чистопільського ЗПЗСО на загальну суму – 16,0 тис.грн.;

- технологічне обладнання для харчоблоків Ушкальського, Первомаївського, Чистопільського, Самійлівського ЗПЗСО, Михайлівського ЗДПЗСО на загальну суму – 150,4тис.грн.;

- меблі для харчоблоків Ушкальського, Первомаївського ЗПЗСО на загальну суму – 35,5 тис.грн.;

- миючі та антисептичні засоби на загальну суму – 135,0 тис.грн.,

- протирально – різальну машину для харчоблока Верхньорогачицького опорного ЗПЗСО на суму – 30,8 тис.грн.;

- меблі для Верхньорогачицького опорного ЗПЗСО на суму – 42,0 тис.грн.;

- пароконвектомашина загальну суму – 99,9 тис.грн.;

- комп’ютерне обладнання для Верхньорогачицького опорного ЗПЗСО на суму – 28,7 тис.грн.

Виготовлено проектно – кошторисні документи на загальну суму –322,2 тис.грн, а саме:

- улаштування пожежної сигналізації в Чистопільському ЗПЗСО  – 37,0 тис.грн.;

- обробка горищ Михайлівський ЗДПЗСО, Ушкальського, Чистопільського, Верхньорогачицького ЗПЗСО   – 108,0 тис.грн.;

- улаштування пандусів у Чистопільському, Верхньорогачицькому опорному, Верхньорогачицькому, Первомаївському ЗПЗСО – 32,0 тис.грн;

- капітальний ремонт фасаду та покрівлі Первомаївського ЗПЗСО  – 100,0 тис.грн.

- капітальний ремонт їдальні та харчоблоку Первомаївського ЗПЗСО – 7,1тис.грн;

- капітальний ремонт їдальні та харчоблоку Ушкальського ЗПЗСО  – 20,1 тис.грн.;

- капітальний ремонт покрівлі Верхньорогачицького опорного ЗПЗСО (корпус А, А-1) – 18,0тис.грн.

На співфінансування заходів, що реалізуються за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» у 2021 році профінансовано та використано кошти загального фонду у сумі 18,1 тис. грн., що становить 93,3 % річного плану, на придбання шкільних меблів та чотирьох ламінаторів.

За рахунок коштів, що передаються із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду), за 2021 рік профінансовано видатки у сумі 22,2 тис. грн. (100% до плану на звітний період), які використано у повному обсязі, на придбання ноутбуків та багатофункціональних пристроїв.

Никонання заходів, спрямованих на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» протягом 2021 року профінансовано та використано кошти у сумі 207,7 тис. грн. (94,6%  до плану на звітний період) при плані 219,5 тис. грн.. кошти спрямовані на придбання дидактичних матеріалів, шкільних меблів, ламінаторів та відрядження педагогічного персоналу.

За рахунок коштів, що передаються із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду), за 2021 рік профінансовано видатки у сумі 200,2 тис. грн. (100% до плану на звітний період), які використано у повному обсязі, на придбання ноутбуків та багатофункціональних пристроїв.

Для надання освіти за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами». На забезпечення потреб дітей з особливими освітніми потребами протягом 2021 року профінансовано та використано кошти субвенції з державного бюджету  місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у сумі 253,8 тис. грн.. або ж це 100%  до плану на звітний період на :

- оплату праці з нарахуванням 174,7 тис. грн. ( 100% до плану на звітний період);

- придбання меблів та дидактичного матеріалу, ігрових  наборів  та спортивного куточку «шведська стінка Робін Гуд»  79,1 тис. грн..(100% до плану на звітний період).

За рахунок коштів, що передаються із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду), за 2021 рік профінансовано видатки у сумі 31,2 тис. грн. (100,0% до плану на звітний період), які використано у повному обсязі, на придбання планшетів.

На січень-грудень 2021 року передбачено субвенцію до обласного бюджету у сумі 722,4 тис. грн.. Яку профінансовано та використано у сумі 711,4 тис. грн.. на співфінансування видатків з придбання шкільного автобусу (у т. ч. обладнаних місцями для дітей з особливими освітніми потребами) – 618,9 тис. грн.; співфінансування заходів обласної програми «Розвиток людського капіталу Херсонської області» на 2017-2024 роки - 10,3 тис. грн.; співфінансування видатків з придбання ноутбуків для педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти Верхньорогачицької СТГ, для дистанційного навчання (82,2 тис. грн.) .

Позашкільна освіта на території Верхньорогачицької селищної ради представлена 2 закладами позашкільної освіти - Будинок дитячої та юнацької творчості та Дитячо – юнацька спортивна школа Верхньорогачицької селищної ради Каховського району Херсонської області.

У Будинку дитячої та юнацької творчості функціонує 25 гуртків. Мережа кількості вихованців становить 363 учня. На базі Дитячо-юнацької спортивної школи функціонує 12 груп із 7 видів спорту: футбол, волейбол, баскетбол, теніс, настільний теніс, пауерліфтинг, бокс. Мережа кількості вихованців становить 167 вихованців. Загальний відсоток охоплення дітей позашкільною освітою становить 53%. На утримання закладів позашкільної освіти у 2021 році було використано – 1770,3 тис. грн.

 

КУЛЬТУРА

 

Мережа установ, що створюють умови для творчого розвитку особистості, підвищення культурного рівня, естетичного виховання громадян, доступності освіти у сфері культури для задоволення культурних потреб жителів громади включає п’ять комунальних закладів культури, а саме: «Верхньорогачицький селищний краєзнавчий музей», «Верхньорогачицька дитяча музична школа», «Централізована бухгалтерія по обслуговуванню закладів культури», «Публічна бібліотека Верхньорогачицької селищної ради» у складі якої знаходяться 2 селищних і 10 сільських бібліотек-філій, «Верхньорогачицький центральний будинок культури» у складі якого – 3 селищних та 4 сільських будинків культури, 7 сільських клубів.

Протягом 2021 року комунальний заклад «Верхньорогачицький центральний будинок культури» налічував 36 аматорських формувань, з них 19 дитячі.

Публічною бібліотекою Верхньорогачицької селищної ради за звітний період надано інформаційних послуг 8600 користувачам та видано 95,6 тис. примірників літератури, проведено 86 онлайн - заходів та висвітлено 80 відеороликів.

Крім того, ведеться постійне поповнення книжкового фонду, так за кошти селищного бюджету протягом звітного періоду публічною бібліотекою було закуплено 140 примірників книг на суму 10,0 тис.грн.

У 2021/22 навчальному році в комунальному закладі «Верхньорогачицька дитяча музична школа» Верхньорогачицької селищної ради працює 3 викладача та налічується 22 учня.

Комунальний заклад «Верхньорогачицький селищний краєзнавчий музей» у 2021 році налічував 1400 експонатів культурної спадщини, 32 експозицій, які висвітлюють різні періоди історії розвитку Верхньорогачицького селищної ради. За звітний період було обслуговано 1275 відвідувачів та проведено 39 екскурсії серед учнів закладів повної загальної середньої освіти та жителів і гостей селища. Всі експозиції музею представлені в двох залах, які висвітлюють різні періоди історії  розвитку Верхньорогачицького краю з давніх часів і по сьогоднішній день, а також розповідають про його етнографічні та національні традиції.

Протягом 2021 року працівники закладів культури постійно працювали над вивченням та задоволенням культурних запитів різних категорій населення. Робота здійснювалася згідно з планом роботи на 2021 рік, враховуючи всі державні та релігійні та народні свята.

Заклади культури громади є організаторами та співорганізаторами проведення різнопланових заходів: урочистостей та концертних програм до державних, професійних, календарно-обрядових свят, мітингів, вечорів пам'яті.

Протягом 2021 року у бібліотеках-філіях було оформлено книжкові виставки з нагоди державних свят, а також присвячені ювілеям видатних письменників та поетів.

У 2021 році бібліотеки брали участь у районних та обласних конкурсах.

Заклади культури забезпечено технікою, обладнанням.

Витрати на фінансування закладів культури у 2021 році становлять.

Видаткова частина бюджету Верхньорогачицької селищної територіальної громади за січень-грудень 2021 року по галузі «Культура і мистецтво» виконана на 99,9 %. Проведено видатків на загальну суму – 4516,0 тис. грн.

На забезпечення діяльності КЗ «Публічна бібліотека Верхньорогачицької селищної ради» профінансовано та використано 1184,6 тис. грн..(99,9 % до плану на звітний період) на:

- оплату праці з нарахуваннями – 1124,8 тис. грн.. (100% до плану на звітний період);

- оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 17,9 тис. грн.. (95,2% до плану на звітний період);

- інші видатки з поточного утримання 41,9 тис. грн.(99,7% до плану на звітний період).

На проведення капітальних видатків протягом січня-грудня 2021 року передбачено видатки у сумі 10,0 тис. грн., які профінансовано та використано у сумі 9,7 тис. грн..(97,0 % до плану на звітний період) на поповнення бібліотечного фонду.

На забезпечення діяльності КЗ «Верхньорогачицький селищний краєзнавчий музей» на січень-грудень 2021 року передбачено кошти у сумі 116,2 тис. грн.. Профінансовано та виконано 115,6 тис. грн.. або це 99,5 % до плану на звітний період:

- оплату праці з нарахуваннями – 107,6 тис. грн.. (99,5% до плану на звітний період);

 - оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 4,9 тис. грн.. (98,0% до плану на звітний період);

 - інші видатки з поточного утримання 3,0 тис. грн.(96,8% до плану на звітний період).

Будинки культури протягом січня-грудня  2021 року профінансовано у сумі 2827,8 тис. грн., або це 100% до плану на звітний період (2828,4 тис. грн..), які повністю використано на:

- оплату праці з нарахуваннями – 2555,2 тис. грн.. (100% до плану на звітний період);

- оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 199,2 тис. грн.(100% до плану на звітний період);

- інші видатки з поточного утримання 73,4 тис. грн.(100% до плану на звітний період).

За рахунок коштів, що передаються із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду), за січень-грудень  2021 року профінансовано видатки у сумі 64,3 тис. грн. (100% до плану на звітний період), які використано у повному обсязі на:

- придбання акустичної системи для клубу в с. Павлівка 9,5 тис. грн..;

- придбання ноутбуку 19,8 тис. грн..;

- придбання звукопідсилювальної апаратури для Верхньорогачицького селищного будинку культури філії №2 9,0 тис. грн.;

- придбання персонального комп’ютера  18,5 тис. грн.;

- придбання пилососу 7,5 тис.грн.

На заходи селищної програми економічного, соціального та культурного розвитку території Верхньорогачицької селищної ради на 2021 рік у звітному періоді профінансовано та використано кошти у сумі 74,9 тис. грн.. (98,6 % до плану на звітний період) на придбання пам’ятних подарунків та квіткової продукції до різнопланових заходів громади.

 

МОЛОДІЖНА ПОЛІТИКА

 

У 2021 році при Верхньорогачицькій селищній раді створено Молодіжну раду.

Наразі проведена робота по облаштуванню Молодіжного Хабу – простору розвитку, втілення ідей молоді. Так, було виділене приміщення на базі центрального будинку культури, яке силами бригади з благоустрою селищної ради, працівників культури та активом Молодіжної ради проведено косметичні ремонтні роботи. Також відремонтовано електромережу, водопровід, каналізацію та відмостку, замінено двері.

У 2021 році молодь громади взяла участь у програмі «Мріємо та діємо» в рамках проєкту «МолодьТуТ: cтвори громаду молодіжних перспектив». За результатами конкурсного відбору проєкт нашої молоді було відібрано до другого туру конкурсу, а це 35 відібраних учасників із територіальних громад Київської, Івано-Франківської, Рівненської, Херсонської, Одеської, Харківської, Волинської, Запорізької та Закарпатської областей (окрім обласних центрів). 16 грудня, в рамках проєкту «МолодьТуТ: cтвори громаду молодіжних перспектив» до Верхньорогачицької громади завітали технічні експерти, які здійснили оцінку приміщень молодіжного простору, що були заявлені для участі в конкурсі. Наразі чекаємо схвального результату для подальшої участі в проекті. Вразі перемоги, разом із громадою програма «Мріємо та діємо» удосконалить комфортність приміщення молодіжного центру та забезпечить його обладнанням і меблями, що необхідні для програмної діяльності молоді.

 

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

 

Задля соціального забезпечення громади в селищній раді функціонують ССД та Територіальний центр соціального обслуговування, а також введено до штату апарату селищної ради уповноважену особу з питань соціального захисту.

Протягом звітного періоду у Верхньорогачицькому територіальному центрі соціальні послуги отримали 1037 осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують соціального обслуговування. Структурними підрозділами територіального центру надано 50642 різних соціальних послуг, у тому числі 4088 платних на суму 168,8 тис.грн.

Відділенням соціальної допомоги вдома протягом 2021 року надавались соціальні послуги з догляду вдома 160 громадянам похилого віку, з них: 119 громадянам похилого віку послуги надавалися безоплатно, та 41 особі послуги надавались за плату відповідно до тарифів на платні соціальні послуги. Надано 43488 послуг, з них 1917 послуг надано за плату відповідно до тарифів на платні соціальні послуги на суму 81,2 тис.грн.

За звітний період відділенням організації надання адресної натуральної та грошової допомоги надано 6711 послуг, в тому числі платних 2171 послуг на суму 87,6 тис.грн. грн., а саме: перукарем надано 1242 послуги на суму 45,1 тис.грн., взуттьовиком з ремонту взуття надано 507 послуг на суму 23,8 тис. грн., швачкою надано 422 послуги на суму 18,7 тис.грн., сестрою медичною надано 4540 послуг.

Для більш якісного обслуговування та задоволення потреб осіб, які перебувають на обслуговуванні при відділенні створено та функціонує Банк одягу. Постійно проводиться прийом гуманітарної допомоги від населення району. За звітний період надано допомогу у вигляді вживаного одягу 77 особам. З метою посилення соціального захисту громадян похилого віку та осіб з інвалідністю в частині вирішення питання забезпечення засобами реабілітації при даному відділенні діє пункт прокату технічних засобів реабілітації – інвалідних візків. Послуги з прокату надаються особам, які звернулися та уклали відповідний договір. У 2021 року надано в тимчасове користування засоби реабілітації (інвалідні візки) 8 громадянам.

За звітний період у фахівця з соціальної роботи на обліку перебувало 219 осіб, яким надано 443 послуги. Протягом звітного періоду забезпечено своєчасне виявлення сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, їх облік, соціальне обслуговування та соціальний супровід. На обліку перебувало 47 сімей, в них виховується 59 дітей, з причин низького рівня виховного потенціалу батьків, ухиляння від виконання батьківських обов’язків, інвалідності одного із членів сім’ї, проблем насильства в сім’ї, залежностей, зайнятості, соціально-економічні проблеми та інші. Під соціальним супроводом перебувала 1 сім'я в ній виховується 1- дитина. В ході роботи цим сім’ям надано 166 соціальних послуг. У 2021 році надійшло 2 повідомлення щодо скоєння насильства в сім’ї. В цих сім’ях здійснено заходи з попередження скоєння насильства шляхом проведення просвітницької, роз’яснювальної роботи, організації і надання необхідної психологічної, соціально-педагогічної, юридичної допомоги членам сім’ї, які постраждали від насильства та особами, які вчинили насильство. Крім тогопроводиться я робота з сім’ями де виховуються діти-інваліди. На обліку перебуває 6 сімей в яких існує проблема інвалідності, з них 2 сім'ї, де виховуються діти з особливими потребами. З метою контролю за цільовим використанням державної допомоги при народженні дитини і створення належних умов для повноцінного утримання та виховання дітей, виявлення сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах відвідано 10 сімей, яким призначена допомога при народжені дитини.

Під соціальним супроводженням перебувало 2 прийомні сім'ї. В них виховується 7 дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування. Спільно з прийомними батьками складені та систематично обговорюються плани соціального супроводження для вирішення нагальних питань життєдіяльності, створення належних умов для розвитку і виховання дітей. В ході соціального супроводження протягом звітного періоду цим сім’ям надавалась допомога у вирішенні питань навчання прийомних дітей, здобуття ними освіти, просвітницька робота щодо всебічного і гармонійного розвитку дитини, участь у формуванні життєвих навичок дитини, планування життя, підготовка до самостійного життя, адаптації дитини до нової сім’ї, допомога у розв’язанні конфліктних ситуацій сімейного виховання, попередження негативних явищ. Четверо прийомних батьків пройшли планове навчання з підвищення кваліфікації в Херсонському обласному ЦСССДМ. На території Верхньорогачицької селищної ради проживає 15 опікунів, піклувальників в яких виховується 23 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Фахівець із соціальної роботи постійно співпрацює з Верхньорогачицьким сектором пробації щодо надання необхідних соціальних послуг умовно-засудженим громадянам.

Станом на 31 грудня 2021 року 24-м особам, засудженим до покарань без позбавлення волі, було надано 134 соціальних послуги. Робота велася на профілактику та недопущення повторних проявів та вчинення правопорушень, формування свідомого, позитивного відношення до оточуючих, вирішення питань з працевлаштування та отримання кваліфікованої допомоги, у тому числі й допомоги у вирішенні життєвих та психологічних проблем.

Службою у справах дітей виконавчого комітету Верхньорогачицької селищної ради ведеться облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У звітному періоді на первинному обліку Служби у справах дітей перебувало 38 дітей даної категорії, з них дітей-сиріт –13, позбавлених батьківського піклування – 25 дітей. 11 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування перебувають на обліку з усиновлення. Всі діти, які перебували на первинному обліку, влаштовані до сімейних, наближених до сімейних форм виховання. Протягом 2021 року взято на первинний облік 4 дитини, знято з обліку 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (5- у зв’язку з досягненням повноліття).

Станом на 01 січня 2022 року на обліку Служби у справах дітей перебуває 15 опікунів, піклувальників, 2 прийомних сім’ї. Службою у справах дітей ведеться облік житла та майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених  батьківського піклування. Із 38 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування жодна дитина не має житла ні на праві власності, ні на праві користування. 4 дітей даної категорії, які не мають житла, поставлені на квартирний облік селищної ради; 34 - потребують постановки на квартирний облік після досягнення 16-річного віку.

6 осіб віком від 16 до 23 років у 2021 році отримали грошову компенсацію на придбання житла у розмірі 395 963 тис.грн на кожну дитину.

Службою у справах дітей здійснюється облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. На такому обліку станом на 01 січня 2022 року перебуває 47 дітей у зв’язку з ухилянням батьків від виконання батьківських обов’язків.

Службою у справах дітей, разом з працівниками Національної поліції України, фахівцем із соціальної роботи проведено 5 оперативно-профілактичних рейдів на території Верхньорогачицької селищної ради та в 3 навчальних закладах лекції щодо профілактики правопорушень та злочинів серед дітей. Проведено 7 профілактичних рейдів-перевірок умов проживання 17 сімей, в яких виховується 47 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Отже, з метою реалізації політики у сфері соціального захисту населення, яке проживає на території громади, здійснення заходів, спрямованих на реалізацію Програми соціального захисту населення громади фактично по галузі «Соціальний захист населення» за січень-грудень 2021 року профінансовано та використано видатки в загальній сумі 3478,9 тис. грн.(96,8 % до плану на звітний період), в т.ч. за рахунок коштів бюджету селищної територіальної громади 3468,2 тис. грн..(96,8 % до плану на звітний період), за рахунок  іншої субвенції з обласного бюджету 10,7 тис. грн.(100% до плану на звітний період).

Так, протягом січня-грудня 2021 року за рахунок коштів бюджету Верхньорогачицької селищної територіальної громади профінансовано та використано у сумі 5,2 тис. грн..(86,7% до плану на звітний період) на відшкодування пільг окремим категоріям громадян з оплати послуг зв`язку.

За січень-грудень 2021 року профінансовано та використано у сумі 0,5 тис. грн..(5,0% до плану на відповідний період) на реалізацію прав окремих категорій громадян на пільговий проїзд автомобільним транспортом.

Протягом січня-грудня 2021 року за рахунок іншої субвенції з обласного бюджету профінансовано та використано у сумі 10,7 тис. грн..(100% до плану на звітний період) на забезпечення ліками громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Для надання соціальних гарантій фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги» на січень-грудень 2021 року передбачено видатки у сумі 162,5 тис. грн., які профінансовано та використано у сумі 159,4 тис. грн.., або це 98,1% до плану на звітний період.

На фінансування заходів селищної програми «Соціальний захист населення Верхньорогачицької селищної ради» на звітний період передбачено видатки по загальному фонду у сумі 20,8 тис. грн., які профінансовано у сумі 18,2 тис. грн.. та використано у повному обсязі (87,5 % до плану на звітний період), на проведення заходів для ветеранів війни та праці, учасників бойових дій.

За рахунок коштів бюджету селищної територіальної громади на 2021 рік передбачено кошти на виплату  допомоги  дітям-сиротам у розмірі 10,9 тис. грн., профінансовано та виплачено у сумі 9,1 тис. грн.. ( 83,5 % до плану на звітний період), що забезпечило одноразову  виплату чотирьом  дітям-сиротам, яким  виповнилося  18-ть  років.

На фінансування заходів селищної програми «Соціальний захист населення Верхньорогачицької селищної ради» на 2021-2025 роки на звітний період передбачено видатки по загальному фонду у сумі 373,0 тис. грн., які профінансовано у сумі 362,0 тис. грн.. та використано у повному обсязі (97,1 % до плану на звітний період), на надання одноразової фінансової допомоги населенню.

 

НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ

 

За січень - грудень 2021 року до сектору «Центр надання адміністративних послуг» Верхньорогачицької селищної ради звернулося 11159 громадян, надано майже 3108 консультацій мешканцям громади з різних питань.

Прийнято та зареєстровано 8051 заява, в т.ч.

- послуги Держгеокадастру – 1522 заяви (з них онлайн - 422) ;

- послуги Міграції – 156 заяв;

- прийнято заяв на адміністративні послуги соціального характеру - 967, які передано в обробку до відділу соціального захисту населення Каховської районної державної адміністрації, з них отримали рішення про призначення субсидій та допомог - 645 громадян.

Інспекторами сектору за звітний період видано 601 Довідку про реєстрацію та зняття з реєстрації місця проживання.

В середньому за місяць до сектору надходить 671 звернення для отримання адміністративних послуг.

Працює ОН-ЛАЙН ЧЕРГА у секторі «Центр надання адміністративних послуг» Верхньорогачицької селищної ради, якою можуть скористатись всі бажаючі громадяни для попереднього запису до Центру в зручний для себе час.

За звітний період від громадян на адміністративну послугу у сфері земельних відносин  зареєстровано 452 заяви.

Адміністратори ЦНАПу мають доступи до всіх Державних Реєстрів, а саме : ЄДР, ДРРП, ДЗКа, порталу «ДІЯ», ДРАЦС, РТГ, ДІАМ.

За 2021 рік послугами з реєстрації нерухомості та бізнесу скористалися майже 1860 громадян (це державна реєстрація права власності та іншого речового права, видача інформаційних довідок, а також реєстрація фізичних осіб –підприємців та внесення змін до установчих документів юридичними особами).

З метою забезпечення належної доступності адміністративних послуг мешканцям Верхньорогачицької громади рішенням виконавчого комітету Верхньорогачицької селищної ради запроваджено у секторі «Центр надання адміністративних послуг» використання «Кейсу «Мобільний офіс» та затверджено Порядок його використання. Надання послуг за допомогою Кейсу поширюється на мешканців громади, що за станом здоров’я не здатні самостійно пересуватись, що мають інвалідність І групи та особи похилого віку від 80 років і старші.

За 2021 рік адміністраторів Центру здійснено 8 виїздних прийомів до старостинських округів на прийняття заяв від громадян на адміністративні послуги, охоплено послугами майже 50 мешканців громади.

Завдяки участі Верхньорогачицької селищної ради у проєкті «Посилення стійкості громад у Херсонській області» у вересні поточного року для ЦНАПу селищної ради від Програми ООН безкоштовно отримано програмну продукцію «ЦНАП-SQS.Реєстр», загальна вартість якого становить 220,0 тис.грн. В рамках цієї програми для Центру придбано Робочу станцію для встановлення вищезазначеного Реєстру на суму 42,0 тис.грн.

За 12 місяців поточного року від надання платних адміністративних послуг до місцевого бюджету надійшло 401,5 тис.грн.

У подальшому, серед основних завдань роботи центру є збільшення переліку більш затребуваних адміністративних послуг, які надаються через Центр, підвищення якості надання таких послуг, скорочення строків їх надання, впровадження нових інформаційних технологій для спрощення процедури надання адміністративних послуг.

 

ОХОРОНА ЗДОРОВЯ

 

Лікувально-профілактичні заклади територіальної громади представлені:

-КНП «Верхньорогачицька лікарня»

- КННП «Верхньорогачицький центр первинної медико-санітарної допомоги»

- 3 лікарськими амбулаторіями загальної практики сімейної медицини та 10 фельдшерсько-акушерськими пунктами.

У медичних закладах забезпечено доступність маломобільних груп населення до приміщень лікувальних закладів – облаштовано пандуси, відповідні санітарні кімнати.

Всі медичні заклади протягом минулого року були готові до роботи в час пандемії.

Галузь «Охорона здоров’я» за 2021 рік профінансована в сумі 4902,2 тис. грн., з яких: за рахунок коштів бюджету селищної територіальної громади 2164,7 тис. грн.., за рахунок субвенції на здійснення підтримки окремих закладів та заході у системі охорони здоров’я за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету 725,1 тис. грн., дотації з місцевого бюджету 917,7 тис. грн., іншої субвенції з бюджету Каховської районної ради 398,3 тис. грн.. та  іншої субвенції з обласного бюджету 696,4 тис. грн.. Касові видатки склали 4902,2 тис. грн.. або це 99,3 % до плану на звітний період та 100 % від отриманого фінансового ресурсу.

На забезпечення діяльності комунального некомерційного підприємства «Верхньорогачицька лікарня» у січні-грудні 2021 року за загальним фондом передбачено 3248,4 тис. грн.. Фінансування проведено у сумі 3243,1 тис. грн.., ( 99,8 % до плану на звітний період), які використано у повному обсязі.

На фінансування заходів селищних програм на звітний період передбачено видатки по загальному фонду у сумі 1328,4 тис. грн., які профінансовано у сумі 1323,1 тис. грн.. та використано у повному обсязі (99,6 % до плану на звітний період), на виконання таких програм:

- розвитку та підтримки комунального некомерційного підприємства "Верхньорогачицька лікарня" на 2021 рік при плані 515,7 тис. грн., профінансовано 514,0 тис. грн.(99,7% до плану на звітний період), які повністю освоєно на виплату пільгової пенсії медичним працівникам(53,7 тис. грн..), облаштування туалетів в приміщені поліклініки та в приймальному відділенні (58,6 тис. грн..), придбання ПММ (3,4 тис. грн..), погашення заборгованості по заробітній платі по КНП «Верхньорогачицька лікарня» (200,0 тис. грн.) та завершення ремонтних робіт по  КНП «Верхньорогачицька лікарня» (198,3 тис. грн..);

- економічного, соціального та культурного розвитку території Верхньорогачицької селищної ради на 2021 рік при річному плані  700,0 тис. грн.. протягом січня-грудня 2021 року профінансовано та використано кошти  у сумі 696,4 тис. грн. на придбання будівельних матеріалів, сантехніки та комплектуючих, електрообладнання та оплата послуг з виконання поточного ремонту пов’язаного із відновленням роботи приймального відділення КНП «Верхньорогачицька лікарня» Верхньорогачицької селищної ради Каховського району Херсонської області;

- протидії поширенню гострої респіраторної хвороби СOVID – 19, спричиненої корона вірусом  SARS – CoV -2 на території Верхньорогачицької селищної територіальної громади на 2021 рік профінансовано та використано кошти у сумі 10,0 тис. грн.., що становить 100 % від затвердженого плану на 2021 рік, на придбання паливно-мастильних матеріалів;

- «місцевих» стимулів для медичних працівників, що мають професію лікар на 2021 рік профінансовано та використано 102,7 тис. грн.. (100% до плану на звітний період) на стимулювання молодих медичних працівників, що мають професію лікар.

За рахунок коштів  дотації з місцевого бюджету на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я за рахунок відповідної додаткової дотації з державного бюджету профінансовано кошти у сумі 917,7 тис. грн.. (100% до плану на звітний період), які повністю використано на спожиті енергоносії КНП «Верхньорогачицька лікарня».

На проведення капітальних видатків у січні-грудні 2021 року передбачено видатки у сумі 33,0 тис. грн., які профінансовано та використано у сумі 32,9 тис. грн..(99,7 % до плану на звітний період) на придбання бензинового генератора для КНП «Верхньорогачицька лікарня».

На забезпечення діяльності КННП «Верхньорогачицького Центру первинної медико-санітарної допомоги» за січень-грудень 2021 року передбачено видатки у сумі 1061,0 тис. грн., з яких профінансовано та використано 1056,1 тис. грн.. (99,5% до плану на звітний період) на :

- оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 343,6  тис. грн.. (100% до плану на звітний період);

 -фінансування заходів селищної програми розвитку та підтримки комунального некомерційного неприбуткового підприємства «Верхньорогачицький Центр первинної медико – санітарної допомоги» Верхньорогачицької селищної ради Каховського району Херсонської області на 2021 – 2023 роки - 484,8 тис. грн.. (98,1% до плану на звітний період) з них на заробітну плату з нарахуванням молодшому медичному персоналу на фельдшерсько-акушерських пунктах (321,6 тис. грн..), придбання паливно-мастильних матеріалів 4,7 тис. грн.., облаштування туалетів в приміщеннях Верхньорогачицької, Первомаївської та Ушкальської амбулаторії (151,5 тис. грн..)та на придбання холодильника для Ушкальської амбулаторії (7,0 тис. грн..);

 - фінансування заходів селищної програми протидії поширенню гострої респіраторної хвороби СOVID – 19, спричиненої коронавірусом  SARS – CoV -2 на території Верхньорогачицької селищної територіальної громади на 2021 рік – 167,7 тис. грн. з них на придбання пульсоксиметрів (5,9 тис. грн.), на придбання засобів індивідуального захисту для медичних працівників, дезінфікуючих, антисептичних та миючих засобів (53,6 тис. грн..), на закупівлю предметів медичного призначення, необхідних для забору ПЛР (43,3 тис. грн..), придбання експрес-тестів для виявлення антигену коронавірусу SARS-Cov-2(15,0 тис. грн..) та  паливно-мастильних матеріалів (49,9 тис. грн..);

- фінансування заходів селищної програми економічного, соціального та культурного розвитку території Верхньорогачицької селищної ради на 2021 рік – 60,0 тис. грн.. 100 % до плану на відповідний період на проведення поточного ремонту кабінету лікаря в КННП «Верхньорогачицький ЦПМСД».

На проведення капітальних видатків у січні-грудні 2021 року передбачено видатки у сумі 50,0 тис. грн., які профінансовано та використано у сумі 49,9 тис. грн..(99,8 % до плану на звітний період) на придбання дефібрилятора.

На виконання програм і централізованих заходів боротьби з туберкульозом» на січень-грудень 2021 року було передбачено видатки у сумі 30,0 тис. грн.. на заходи боротьби з туберкульозом, які використано в повному обсязі.

На виконання централізованих заходів із лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет за січень-грудень 2021 року за рахунок субвенції з місцевого бюджету на здійснення переданих видатків у сфері охорони здоров’я за рахунок коштів медичної субвенції фінансування проведено у сумі 365,1 тис. грн..(100 % до плану на звітний період), які повністю використано на забезпечення хворих на цукровий діабет інсуліном.

На виконання централізованих заходів із лікування онкологічних хворих за 2021 рік на фінансування заходів селищної програми громадського здоров'я Верхньорогачицької селищної ради Каховського району Херсонської області на 2021-2023 роки профінансовано та використано кошти бюджету Верхньорогачицької селищної територіальної громади у сумі 35,0 тис. грн.(68,6%) на заходи з лікування онкологічних хворих при затвердженому плану на відповідний період 51,0 тис. грн..

На відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань на січень-грудень 2021 року передбачено видатки у сумі 46,0 тис. грн. на реалізацію заходів селищної програми громадського здоров'я Верхньорогачицької селищної ради Каховського району Херсонської області на 2021-2023 роки: на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих груп населення (в т. ч. учасників АТО) та за певними категоріями захворювань. Профінансовано та використано кошти у сумі 37,3 тис. грн.. або це 81,1% до плану на відповідний період.

Крім того, за січень-грудень 2021 року на фінансування заходів селищної програми громадського здоров'я Верхньорогачицької селищної ради Каховського району Херсонської області на 2021-2023 роки профінансовано та використано 135,5 тис. грн.. (99,9% до плану на звітний період) на забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю з вираженим порушенням функцій органів та систем технічними та іншими засобами (підгузками та калоприймачами) та інші заходи у сфері охорони здоров'я (вакцинація проти грипу працівників КННП «Верхньорогачицький ЦПМСД»).

По спеціальному фонду «Виконання інвестиційних проектів в рамках здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» на 2021 рік передбачено видатки, за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, у сумі 700,0 тис. грн.., які профінансовано та використано у сумі 697,3тис. грн.. (99,6 % до річного плану) на:

- придбання медичного обладнання (біохімічний аналізатор) для потреб комунального некомерційного підприємства «Верхньорогачицька лікарня» Верхньорогачицької селищної ради  Каховського району Херсонської області 99,8% до плану на звітний період).

У 2021 році Верхньорогачицька громада взяла участь у Конкурсі місцевих ініціатив в рамках проєкту ПРООН «Посилення стійкості громад Херсонської області», що реалізовувалася в партнерстві з Херсонською обласною державною адміністрацією.

У результаті конкурсу три амбулаторії Верхньорогачицького Центру первинної медико-санітарної допомоги отримали сучасне медичне обладнання, а саме портативні телемедичні діагностичні комплекси, які забезпечують діагностику функцій пацієнта, а також отримання, зберігання та передачу інформації про фізіологічні параметри організму хворого. Загальна вартість ініціативи 293,0 тис.грн із яких 243,1 тис.грн донорські кошти ПРООН за рахунок яких закуплене діагностичне обладнання для амбулаторій, а також 49,9 тис.грн – кошти місцевого бюджету територіальної громади за рахунок яких було придбано автоматичний зовнішній дефібрилятор.

 

Підсумовуючи вище зазаначене, хочу зауважити, що ми навчилися планувати бюджет, створювати структуру, забезпечувати соціальні блага та суспільні потреби, створювати комфортні умови проживання та розвиватися і зростати разом.

Я вдячна кожному, хто підтримав нас на цьому шляху, кожному жителю громади.

Окремі слова подяки хочеться висловити людям, яким не байдужа доля Верхньорогачицької громади, а саме народному депутату України Володимиру Іванову, депутатам Каховської районної та Херсонської обласної рад – Михайлу Романію, Наталії Тарасовій, Ірині Малишевій та Геннадію Нестеренку. А також благодійникам громади (сільгосптоваровиробникам), які на рахунок благодійної організації «Благодійний фонд «Ініціативи та розвиток» перерахували 238 575 грн. – кошти для ремонту приймального відділення Верхньорогачицької лікарні, що були використанні для встановлення дверей, закупівлю будівельних матеріалів.

Сподіваюся, що ми й надалі – разом продовжуватимемо докладати максимум зусиль для розвитку громади та забезпечення якісних умов проживання нашим жителям.

Тому актуальними напрямками для роботи у 2022 році виокремлюю:

- подальшу роботу по оптимізації та ефективному використанні бюджетних коштів (тендерні закупівлі, широке використання «ProZorro» та інші);

- підтримку малого та середнього підприємництва в громаді, житлово-комунального господарства, надання сервісних послуг та розвитку кооперативних форм роботи, фермерства і самозайнятості у сільській місцевості;

- покращення матеріально-технічної бази освітніх, культурних, медичних та комунальних підприємств;

- подальший розвиток інфраструктури населених пунктів (дороги, водопостачання, вуличне освітлення та інше);

- розвиток туристичного потенціалу громади тощо.

У планах роботи на майбутнє ще досить багато. Тож сподіваюся на співпрацю з усіма підприємствами, установами і організаціями, які розміщені на території селищної ради та і самих жителів громади. Хотілося б усі ці плани втілити в реальність.

Зичу нам усім взаєморозуміння, миру, добра, злагоди, підтримки, достатку та нових звершень.

Працюємо далі, на благо та розквіт Верхньорогачицької територіальної громади!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь