Пошук

Символічне значення рушників-оберегів громади!

Дата: 28.08.2021 19:46
Кількість переглядів: 157

Фото без опису

Витоки народного вишивання сягають сивої давнини і зберігають тісний зв’язок з традиціями народної творчості минулого. Сьогодні вишивання рушників набуває нових якостей і рис сьогодення . У вишитому рушнику яскраво й повно розкривається душа народу, споконвічне прагнення до прекрасного, заповітні мрії на краще майбутнє  та розповідь про сьогодення.

 

Рушник – у свідомості українського народу наділявся широким спектром знакових властивостей і саме тому він являє собою значне явище духовної культури, будучи етнічним культурним символом України.

 

Рушник є водночас знаком – символом у святах та обрядах. На рушниках орнамент ніколи не містив у собі жодної зайвої лінії, кожна рисочка мала тут своє певне значення. Це – складна мова , що має свою основну причину і призначена не лише для очей, а й для розуму й почуттів.

 

Тож, познайомимося ближче з оберегами Верхньорогачицької громади!

 

 

ВЕРХНЬОРОГАЧИЦЬКА ГРОМАДА

 

Центральна частина рушника вишита у червоно – чорній гамі , характерній для рушників XIX-XX ст..Два півні  - символ Херсонщини, символізують достаток , а калина – красу та благополуччя . Букети квітів – братків характерна вишивка  для нашої  місцевості і є символом розквіту, достатку та міцної родини.

Використана різнобарвна кольорова гама. Зелень – молодість, надія злагода і мир. Жовтий – то колосся, плодовита осінь. Синій -  морські  глибини. Чорний – то туга по загиблим, що за землю рідну віддали життя.

Майстриня – Федоришина  Світлана Григорівна.

   

ЗЕЛЕНІВСЬКИЙ СТАРОСТИНСЬКИЙ ОКРУГ

 

Рушник виконаний в зеленій гамі що символізує єднання з природою та достаток , молодість, надію, злагоду та мир. По ліву сторону зображені державні та народні символи України. По праву сторону колоски пшениці на зеленій ниві та соняшнику – основа трудової діяльності селян.  Це  є гербом села.

Рушник вишито на замовлення.

 

 

 

САМІЙЛІВСЬКИЙ СТАРОСТИНСЬКИЙ ОКРУГ

 

Даний рушник виконаний в історичній червоно-чорній гамі . Коло в середині орнаменту символізує сонце , божественну енергію , безперервність буття і вічність. В орнамент включені символи весільного рушника, що відтворює думи, почуття, надію і сподівання на щасливу долю.

Майстриня – Дмитрієнко  Маргарита  Іванівна

 

ЧИСТОПІЛЬСЬКИЙ СТАРОСТИНСЬКИЙ ОКРУГ

 

Рушник виконаний у рослинному мотиві . Зображений на ньому виноград символізує щастя , соняшник та колоски пшениці – основа трудової діяльності селян . Увінчують рослинну гілку півні які символізують достаток, перемогу добра над злом. Дві  розгалуженні  «хвильки» виноградної лози , увінчані плодами символізують барвистий сад – виноград, саму людину «вписану» в генетичний контекст роду .

Майстриня - Столковська Тетяна Олександрівна

 

 

ПЕРВОМАЇВСЬКИЙ СТАРОСТИНСЬКИЙ ОКРУГ

 

Рушник вишито у червоно – чорній гамі що є традиційним для майстринь Херсонщини.   По - середині орнаменту  восьмигранна зірка з чотирма парними відрогами - це знак Богоматері, символ всепроникної чистої енергії Творення.

 Майстриня – Белінська Марина Леонідівна

 

 

БЕРЕЖАНСЬКИЙ СТАРОСТИНСЬКИЙ ОКРУГ

 

В орнаменті цього рушника переплелися квіти маку – символ множинності, колоски пшениці підкреслюють цінність хліба та волошка символ чистоти та ніжності Соковиті червоні ягоди калини, зібрані в багаті важкі грона, є символом здорового і безсмертного роду. В Україні щедро розшивали рушники, червоними кетягами калини.

Восьмигранні зірочки, символізують чисту  і світлу енергію буття.

Майстриня – Полєжаєва Олександра Сергіївна

 

УШКАЛЬСЬКИЙ СТАРОСТИНСЬКИЙ ОКРУГ

 

Рушник оздоблено кетягами калини, які символізують багатство, красу, материнство. Зелене листя на фоні червоних кольорів – то молодість, надія, злагода та мир. Орнамент хвилястих ліній створює враження динаміки внутрішнього руху.

Майстриня – Антипенко Карина Володимирівна

 

 

Вишиті рушники стануть оберегами своїх старостинських округів та Верхньорогачицької громади.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь