Пошук

У Верхньорогачицькій ДПІ відповідали на питання декларантів

Дата: 29.03.2021 16:17
Кількість переглядів: 117

У Верхньорогачицькій ДПІ відповідали на питання декларантів

Фото без опису

Сьогодні начальниця Верхньорогачицької ДПІ Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Олена Приходько під час телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповідала на запитання платників податків на тему: «Декларування доходів громадян».

Надаємо підбірку найцікавіших запитань-відповідей на дану тематику.

 

За якою ставкою оподатковуються об’єкти спадщини (дарування)?

Відповідь: Оподаткування об’єктів спадщини (дарування) залежить від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця та резидентського статусу.

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення. До членів сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення відносяться її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

За ставкою 5 відсотків оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Ставка 18 відсотків застосовується для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

 

Чи оподатковуються послуги викладача-репетитора, який не є підприємцем?

Відповідь: Якщо викладач-репетитор не є фізичною особою — підприємцем та не перебуває у трудових відносинах з закладами позашкільної освіти, які спеціалізуються на наданні освітніх послуг, але постійно провадить репетиторську діяльність, зокрема надає послуги громадянам, то він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з таких доходів.

Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2020 рік викладачам-репетиторам необхідно подати до 1 травня, а сплатити задекларовані суми податкових зобов’язань – до 1 серпня.

 

Чи необхідно громадянину, який перебував на роботі за кордоном, декларувати отримані доходи?

Відповідь: Доходи, отримані фізичною особою - резидентом за межами України, включаються до складу загального річного оподаткованого доходу, крім доходів, що не підлягають оподаткуванню в Україні відповідно до положень Податкового кодексу України чи міжнародного договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

У разі відсутності у платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, такий платник зобов'язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним.

Додатково повідомляємо, що за несвоєчасне подання декларації передбачена відповідальність відповідно до п. 120.1 ст. 120 ПКУ та ст. 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

 

Чи має право один із членів подружжя скористатися податковою знижкою за іпотечним кредитуванням, якщо об’єкт іпотеки знаходиться у спільній власності?

Відповідь: Платник податку має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

Звертаємо увагу, що право скористатися податковою знижкою має той член подружжя, який є позичальником такого кредиту.    

 

Підписуйтесь на сторінку ДПС України у Facebook та будьте в курсі податкових новацій!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь