Пошук

Не дозволяйте маніпулювати собою й своїми близькими онлайн.

Дата: 25.07.2024 08:09
Кількість переглядів: 96

Фото без опису

Google і Jigsaw у співпраці з Moonshot і місцевими експертами запустили в Україні ініціативу з медіаграмотності — щоб боротися з розповсюдженням дезінформації онлайн та для підвищення стійкості користувачів до поширених методів онлайн-маніпуляцій. Ділимося подробицями.... 

 

Поширені техніки маніпуляції в Україні

Партнер проєкту — компанія Moonshot, що аналізує загрози в інтернеті, — провела низку інтерв’ю з експертами та розібралася в темі поширення дезінформації в Україні та в питанні онлайн-безпеки. На основі цих матеріалів визначили основні маніпулятивні наративи, що циркулюють в Україні, та виявили найрозповсюдженіші техніки маніпуляції:

Астротурфінг (Astroturfing) — маніпуляційна тактика, яка передбачає створення видимості спільних рухів через скоординовану, неавтентичну поведінку, часто з використанням ботів або фейкових акаунтів у соціальних мережах.

Фото без опису


Емоційна маніпуляція — провокування сильних емоцій, як-от як сум, безнадія чи обурення, щоб знизити  критичне мислення щодо теми. В українському контексті емоційні маніпуляції використовуються для посилення психологічного виснаження, спричиненого воєнним конфліктом.

Фото без опису


Підміна контексту — практика вилучення інформації з її оригінального контексту для створення хибного або оманливого наративу

Фото без опису

На основі проведеного дослідження підготували три навчальні відео про те, як боротися з найпоширенішими маніпулятивними техніками.

На відео телеведуча Марічка Падалко, артист Влад Лефльор та YouTube-ведуча Саша Гонтар разом зі своїми родичами розігрують типові сімейні діалоги, що ілюструють кожну з технік. Такий підхід має заохотити глядачів вести подібні розмови зі своїми рідними та друзями.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь